Αυξήσεις σε βασικά αγαθά φέρνει ο Ενιαίος ΦΠΑ 18%

Αυξήσεις σε βασικά αγαθά φέρνει ο Ενιαίος ΦΠΑ 18%



tsanta


Σοβαρά προβλήματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «περάσει» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κοινή γνώμη τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Και αυτό διότι στον σημερινό χαμηλό συντελεστή του 13% περιλαμβάνονται σειρά προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης όπως είναι η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να «χτυπά» αυτούς που, με βάση τη ρητορική της, θέλει να υπερασπιστεί δηλαδή, τα φτωχότερα νοικοκυριά. Και αυτό διότι η κατανάλωση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, εστιάζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που υπάγονται στο 13%.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μαίνεται η «μάχη» προκειμένου να παραμείνουν σε χαμηλότερο συντελεστή όσο το δυνατόν περισσότερα από τα «ευαίσθητα» κοινωνικά προϊόντα με προτεραιότητα στα τρόφιμα και στα φάρμακα (πολλά εκ των οποίων υπάγονται στο 6,5%).

Ωστόσο, το να παραμείνουν όλα στον χαμηλό συντελεστή, θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανο καθώς θα προέκυπτε, βάση των υπολογισμών που έχουν γίνει μεγάλο δημοσιονομικό «άνοιγμα».

Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ για να μην υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ο ενιαίος συντελεστής θα έπρεπε να διαμορφωθεί στο 19% και το μοναδικό προϊόν που θα μπορούσε να παραμείνει σε χαμηλότερο συντελεστή, είναι το τουριστικό πακέτο με συντελεστή 9%. Η «μάχη» αυτή τη στιγμή, αφορά στο να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής 18% και να εξαιρεθούν είτε κάποια τρόφιμα και (κυρίως) τα φάρμακα.

Όποιο από αυτά τα προϊόντα μετατοπιστεί στο 18% (ή όποιος είναι ο ενιαίος συντελεστής) θα «σπρώξει» και την τιμή λιανικής ακόμη και κατά 4%

Το πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα του ΦΠΑ προκύπτει από τον κατάλογο με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται σήμερα στον συντελεστή του 13%. Όποιο από αυτά τα προϊόντα μετατοπιστεί στο 18% (ή όποιος είναι ο ενιαίος συντελεστής) θα «σπρώξει» και την τιμή λιανικής ακόμη και κατά 4%.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει:

Όλα τα τρόφιμα
Τα εμφιαλωμένα νερά, χυμούς φρούτων κλπ
Το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ξύλα για τη θέρμανση.
Το νερό
Τα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα (αρκετά μάλιστα υπάγονται και στον υπερχαμηλό συντελεστή του 6,5%)
Ο ιατρικός εξοπλισμός για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας
Όλες οι υπηρεσίες μεταφοράς (αεροπορικά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ)
Τα εισιτήρια για τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες (π.χ θεάματα, σινεμά κλπ) με εξαίρεση το θέατρο το οποίο υπάγεται στο 6,5%

Οι προμήθειες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων

Τα εστιατόρια
Τα εισιτήρια στα γήπεδα
Οι υπηρεσίες των γραφείων τελετών
Οι υπηρεσίες delivery, τα μπαρ και οι καφετέριες
Τη συνδρομητική τηλεόραση

Μεγάλο ερώτημα παραμένει βέβαια και το τι θα γίνει με τους συντελεστές στα νησιά. Αν καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς, τότε θα μιλάμε για σημαντικές ανατιμήσεις σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, η Θάσος, οι Βόρειες Σποράδες, η Σαμοθράκη, η Σκύρος. Σε αυτά τα νησιά οι συντελεστές σήμερα αντί για 6,5%, 13% και 23% περιορίζονται στο 5%, 9% και 16%.

 

πηγή: thetoc.gr  - lamiastar.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ Google Plus

About Λοκρών Κάλπες

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου