Οι παγίδες και τα μυστικά για τη δήλωση
Όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, είτε έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις είτε απαλλάσσονται από το φόρο, πρέπει να αναγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Στα εισοδήματα που πρέπει να γραφούν στη φορολογική δήλωση του 2015 υποχρεωτικά περιλαμβάνονται μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, υπεραξίες από πωλήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων, κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Στις φετινές δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν και πάλι ηλεκτρονικά, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα έχουν προσυμπληρώσει τα ποσά πολλών εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων (ποσά για μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, τόκους καταθέσεων, ακόμη και ποσά μερισμάτων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο).
Φέτος μάλιστα, σε πολλές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν ποσά μισθών, συντάξεων ή αμοιβών για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε θα παραπεμφθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2014 γεωργικά εισοδήματα υποχρεούνται πρώτα να τα προσδιορίσουν με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) και να τα δηλώσουν πρώτα στο έντυπο Ε3 και στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Τις παραπάνω σημαντικές αλλαγές που επέρχονται φέτος στη διαδικασία συμπλήρωσης, υποβολής, ελέγχου και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αποκαλύπτει αναλυτική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την απόφαση της κας Σαββαϊδου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία:
Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως τις 30-6-2015.
2. Όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
4. Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος-Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.
5. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην Φορολογική Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
6. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Εκκαθάριση δήλωσης και καταβολή φόρου
7. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, με τις οποίες συνιστάται και βεβαιώνεται η οφειλή ή η απαίτηση των φορολογουμένων) και θα τα κοινοποιήσει σ' αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι, θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.
8. Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
9. Κατά την υποβολή των δηλώσεων, στις περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα και παρακρατηθέντα ποσά φόρων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΓΓΔΕ, ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται στη Δ.ΗΛΕ.Δ από κλιμάκιο εφοριακών και το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο ηλεκτρονικά.
10. Ο φόρος εισοδήματος πρέπει να εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η-7-2015, η δεύτερη μέχρι την 30η-9-2015 και η τρίτη μέχρι την 30η-11-2015, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής είναι η 30η-6-2015.
11. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων θα λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας στην οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί.
12. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στη Δ.Ο.Υ. ή οδηγείται στη Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ, για έλεγχο δικαιολογητικών, για την καταβολή του φόρου ισχύουν τρείς ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση.
13. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Επίσης, δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του
Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
14. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του υπόχρεου και της συζύγου με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α.
15. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών.
16. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
17. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, ακινήτων και των ακόλουθων τίτλων:
α) μετοχών που ανήκουν σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.
γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,
δ) κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων,
ε) παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ως παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα νοούνται τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις ανταλλαγής (swaps), και οι προθεσμιακές συμβάσεις (forwards) που σχετίζονται με υποκείμενους τίτλους και ιδίως με κινητές αξίες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια ή αποδόσεις, χρηματοπιστωτικούς δείκτες ή άλλα χρηματοπιστωτικά μεγέθη, εμπορεύματα, ναύλους, πιστωτική διαβάθμιση ή γεγονός, ποσοστά πληθωρισμού ή άλλες επίσημες οικονομικές στατιστικές, κλιματικές μεταβλητές, εκπομπές ρύπων, μεταβολές στην τιμή οποιουδήποτε οικονομικού, φυσικού, περιβαλλοντολογικού, στατιστικού ή άλλου μεγέθους ή γεγονότος (πλην αθλητικών γεγονότων), ή άλλα παράγωγα μέσα.
Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
18. Στη φετινή φορολογική δήλωση, που θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στο λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet, θα έχουν προσυμπληρωθεί από την Δ.ΗΛΕ.Δ. όλα τα ποσά των εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων για τα οποία θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών-συντάξεων, από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται (μέσω πίνακα) για τα ποσά των εισοδημάτων και των φόρων ανά εργοδότη - ασφαλιστικό φορέα.
19. Όταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ., οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους.
20. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
21. Από 1-1-2014 καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα-έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. ή όχι. Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
22. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.
23. Το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσων έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, ανεξάρτητα της τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων προκύπτει με λογιστικό προσδιορισμό (με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε3), ενώ για τους μη επιτηδευματίες φορολογείται εξ' ολοκλήρου, καθόσον δεν αναγνωρίζονται δαπάνες.
Εισοδήματα από κεφάλαιο
24. Από 1/1/2014 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο και από το φορολογικό έτος 2014 και μετά θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστό πίνακα του έντυπου Ε1, στον Πίνακα Δ1. Στον πίνακα αυτό δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014, αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν, ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε, ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης.
Στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση έχει ηλεκτρονική πληροφόρηση γι' αυτά τα εισοδήματα, όπως για τους τόκους καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, τα μερίσματα εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχών κλπ, θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στους φορολογούμενους.
25. Στον Πίνακα Δ1 θα δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρίες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιριών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Ομοίως θα δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται, από κάθε αιτία.
26. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014, τα δικαιώματα θα δηλώνονται σε ξεχωριστό κωδικό.
Εισόδημα από ακίνητη περιουσία
27. Στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης αναγράφεται το εισόδημα σε χρήμα ή σε είδος που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση, δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες διηρημένων ιδιοκτησιών (κωδ. 131-132, 133-134), από αποζημιώσεις για επίταξη, εξωσυμβατική χρήση γης και ακινήτων (κωδ. 741-742), λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή (κωδ. 121-122) και το αντάλλαγμα κατά την μεταβίβαση της ενάσκησης επικαρπίας (741-742). Περιλαμβάνονται τα ενοίκια, πραγματικά ή τεκμαρτά, κατά κατηγορίες ακινήτων όπως εμφανίζονται στην δήλωση, μεταφερόμενα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης από τα συνολικά ποσά των στηλών του εντύπου Ε2 κατά κατηγορία ακινήτου.
28. Αναγνωρίζεται ποσοστό 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος ως δαπάνες επισκευής συντήρησης ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης (κωδ. 159-160), εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163-164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, τα δικαιολογητικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
29. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, δεν υπάγεται σε φόρο.
Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου
30. Στον υποπίνακα Ε του πίνακα 4 δηλώνεται το εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής, ή εμπράγματου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού (κωδ. 825-826), ο φόρος που παρακρατήθηκε από την υπεραξία αυτή(κωδ. 827-828) καθώς και το εισόδημα από ανέγερση ακινήτου σε οικόπεδο του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή εφόσον η λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης έγινε το έτος 2014 (κωδ. 123-124). Στον ίδιο Πίνακα δηλώνονται και τα εισοδήματα (κέρδη ή ζημιές) από πωλήσεις τίτλων (μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ.). Οι μεταβιβάσεις από χαριστική αιτία δεν αποτελούν αντικείμενο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
31. Στους κωδικούς 825 – 826, συμπληρώνεται το σύνολο των εισοδημάτων που προκύπτουν από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας καθώς και από εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή την αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή οντότητας, από φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και για πωλήσεις ακινήτων που έχουν αποκτηθεί από 1/1/1995 και μετά. Σε περίπτωση ελέγχου ή κατά την χειρόγραφη υποβολή, προσκομίζεται φωτοαντίγραφο της υποβληθείσας στη Δ.Ο.Υ δήλωσης φόρου υπεραξίας καθώς και δήλωσης φόρου υπεραξίας που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά.
32. Στους κωδικούς 825-826 συμπληρώνεται, επίσης, το σύνολο των εισοδημάτων από την μεταγραφή δικαστικής απόφασης λόγω μη εκτέλεσης προσυμφώνου μεταβίβασης καθώς και εισοδήματα από μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας, πραγματικής δουλείας ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μεταβίβαση υπό αναβλητική ή διαλυτική αίρεση ή με τον όρο της εξώνησης, εισοδήματα σύστασης επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας και μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς δόμησης, με αυτοσύμβαση.
33. Στους κωδικούς 827-828, συμπληρώνονται τα ποσά των φόρων που καταβλήθηκαν για την ωφέλεια (υπεραξία) από την πώληση ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου εφόσον τα ποσά αυτά της υπεραξίας συμπεριλήφθηκαν στους κωδικούς 825 και 826.
34. Στους κωδικούς 829-830, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα.
35. Στους κωδικούς 865-866, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή επιχείρηση.
36. Στους κωδικούς 867-868, συμπληρώνεται ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε για μεταβίβαση τίτλων στο εξωτερικό, σε χώρα που είχε δικαίωμα φορολόγησης.
37. Στους κωδικούς 871-872, συμπληρώνεται η ζημιά από την πώληση τίτλων, η οποία δύναται να μεταφέρεται για 5 έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία.
Πίνακας 6 (Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία)
38. Στους κωδικούς 657-658 και 659-660 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευση τους.
39. Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους.
40. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωσης του προκαταβλητέου φόρου (λόγω διακοπής ή έναρξης λειτουργίας εντός του 2014) δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση των κωδικών 655-656 με το ποσό της μείωσης αυτής. Οι κωδικοί 655-656 θα επιτρέπεται να συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης.
ΠΗΓΗ: real.gr - money-money.gr
Όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, είτε έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις είτε απαλλάσσονται από το φόρο, πρέπει να αναγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Στα εισοδήματα που πρέπει να γραφούν στη φορολογική δήλωση του 2015 υποχρεωτικά περιλαμβάνονται μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, υπεραξίες από πωλήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων, κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Στις φετινές δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν και πάλι ηλεκτρονικά, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα έχουν προσυμπληρώσει τα ποσά πολλών εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων (ποσά για μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, τόκους καταθέσεων, ακόμη και ποσά μερισμάτων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο).
Φέτος μάλιστα, σε πολλές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν ποσά μισθών, συντάξεων ή αμοιβών για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε θα παραπεμφθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2014 γεωργικά εισοδήματα υποχρεούνται πρώτα να τα προσδιορίσουν με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) και να τα δηλώσουν πρώτα στο έντυπο Ε3 και στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Τις παραπάνω σημαντικές αλλαγές που επέρχονται φέτος στη διαδικασία συμπλήρωσης, υποβολής, ελέγχου και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αποκαλύπτει αναλυτική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την απόφαση της κας Σαββαϊδου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία:
Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως τις 30-6-2015.
2. Όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
4. Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος-Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.
5. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην Φορολογική Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
6. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Εκκαθάριση δήλωσης και καταβολή φόρου
7. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, με τις οποίες συνιστάται και βεβαιώνεται η οφειλή ή η απαίτηση των φορολογουμένων) και θα τα κοινοποιήσει σ' αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι, θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.
8. Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
9. Κατά την υποβολή των δηλώσεων, στις περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα και παρακρατηθέντα ποσά φόρων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΓΓΔΕ, ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται στη Δ.ΗΛΕ.Δ από κλιμάκιο εφοριακών και το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο ηλεκτρονικά.
10. Ο φόρος εισοδήματος πρέπει να εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η-7-2015, η δεύτερη μέχρι την 30η-9-2015 και η τρίτη μέχρι την 30η-11-2015, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής είναι η 30η-6-2015.
11. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων θα λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας στην οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί.
12. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στη Δ.Ο.Υ. ή οδηγείται στη Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ, για έλεγχο δικαιολογητικών, για την καταβολή του φόρου ισχύουν τρείς ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση.
13. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Επίσης, δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του
Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
14. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του υπόχρεου και της συζύγου με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α.
15. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών.
16. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
17. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, ακινήτων και των ακόλουθων τίτλων:
α) μετοχών που ανήκουν σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.
γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,
δ) κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων,
ε) παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ως παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα νοούνται τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις ανταλλαγής (swaps), και οι προθεσμιακές συμβάσεις (forwards) που σχετίζονται με υποκείμενους τίτλους και ιδίως με κινητές αξίες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια ή αποδόσεις, χρηματοπιστωτικούς δείκτες ή άλλα χρηματοπιστωτικά μεγέθη, εμπορεύματα, ναύλους, πιστωτική διαβάθμιση ή γεγονός, ποσοστά πληθωρισμού ή άλλες επίσημες οικονομικές στατιστικές, κλιματικές μεταβλητές, εκπομπές ρύπων, μεταβολές στην τιμή οποιουδήποτε οικονομικού, φυσικού, περιβαλλοντολογικού, στατιστικού ή άλλου μεγέθους ή γεγονότος (πλην αθλητικών γεγονότων), ή άλλα παράγωγα μέσα.
Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
18. Στη φετινή φορολογική δήλωση, που θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στο λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet, θα έχουν προσυμπληρωθεί από την Δ.ΗΛΕ.Δ. όλα τα ποσά των εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων για τα οποία θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών-συντάξεων, από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται (μέσω πίνακα) για τα ποσά των εισοδημάτων και των φόρων ανά εργοδότη - ασφαλιστικό φορέα.
19. Όταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ., οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους.
20. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
21. Από 1-1-2014 καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα-έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. ή όχι. Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
22. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.
23. Το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσων έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, ανεξάρτητα της τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων προκύπτει με λογιστικό προσδιορισμό (με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε3), ενώ για τους μη επιτηδευματίες φορολογείται εξ' ολοκλήρου, καθόσον δεν αναγνωρίζονται δαπάνες.
Εισοδήματα από κεφάλαιο
24. Από 1/1/2014 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο και από το φορολογικό έτος 2014 και μετά θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστό πίνακα του έντυπου Ε1, στον Πίνακα Δ1. Στον πίνακα αυτό δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014, αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν, ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε, ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης.
Στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση έχει ηλεκτρονική πληροφόρηση γι' αυτά τα εισοδήματα, όπως για τους τόκους καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, τα μερίσματα εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχών κλπ, θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στους φορολογούμενους.
25. Στον Πίνακα Δ1 θα δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρίες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιριών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Ομοίως θα δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται, από κάθε αιτία.
26. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014, τα δικαιώματα θα δηλώνονται σε ξεχωριστό κωδικό.
Εισόδημα από ακίνητη περιουσία
27. Στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης αναγράφεται το εισόδημα σε χρήμα ή σε είδος που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση, δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες διηρημένων ιδιοκτησιών (κωδ. 131-132, 133-134), από αποζημιώσεις για επίταξη, εξωσυμβατική χρήση γης και ακινήτων (κωδ. 741-742), λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή (κωδ. 121-122) και το αντάλλαγμα κατά την μεταβίβαση της ενάσκησης επικαρπίας (741-742). Περιλαμβάνονται τα ενοίκια, πραγματικά ή τεκμαρτά, κατά κατηγορίες ακινήτων όπως εμφανίζονται στην δήλωση, μεταφερόμενα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης από τα συνολικά ποσά των στηλών του εντύπου Ε2 κατά κατηγορία ακινήτου.
28. Αναγνωρίζεται ποσοστό 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος ως δαπάνες επισκευής συντήρησης ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης (κωδ. 159-160), εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163-164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, τα δικαιολογητικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
29. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, δεν υπάγεται σε φόρο.
Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου
30. Στον υποπίνακα Ε του πίνακα 4 δηλώνεται το εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής, ή εμπράγματου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού (κωδ. 825-826), ο φόρος που παρακρατήθηκε από την υπεραξία αυτή(κωδ. 827-828) καθώς και το εισόδημα από ανέγερση ακινήτου σε οικόπεδο του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή εφόσον η λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης έγινε το έτος 2014 (κωδ. 123-124). Στον ίδιο Πίνακα δηλώνονται και τα εισοδήματα (κέρδη ή ζημιές) από πωλήσεις τίτλων (μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ.). Οι μεταβιβάσεις από χαριστική αιτία δεν αποτελούν αντικείμενο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
31. Στους κωδικούς 825 – 826, συμπληρώνεται το σύνολο των εισοδημάτων που προκύπτουν από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας καθώς και από εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή την αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή οντότητας, από φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και για πωλήσεις ακινήτων που έχουν αποκτηθεί από 1/1/1995 και μετά. Σε περίπτωση ελέγχου ή κατά την χειρόγραφη υποβολή, προσκομίζεται φωτοαντίγραφο της υποβληθείσας στη Δ.Ο.Υ δήλωσης φόρου υπεραξίας καθώς και δήλωσης φόρου υπεραξίας που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά.
32. Στους κωδικούς 825-826 συμπληρώνεται, επίσης, το σύνολο των εισοδημάτων από την μεταγραφή δικαστικής απόφασης λόγω μη εκτέλεσης προσυμφώνου μεταβίβασης καθώς και εισοδήματα από μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας, πραγματικής δουλείας ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μεταβίβαση υπό αναβλητική ή διαλυτική αίρεση ή με τον όρο της εξώνησης, εισοδήματα σύστασης επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας και μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς δόμησης, με αυτοσύμβαση.
33. Στους κωδικούς 827-828, συμπληρώνονται τα ποσά των φόρων που καταβλήθηκαν για την ωφέλεια (υπεραξία) από την πώληση ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου εφόσον τα ποσά αυτά της υπεραξίας συμπεριλήφθηκαν στους κωδικούς 825 και 826.
34. Στους κωδικούς 829-830, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα.
35. Στους κωδικούς 865-866, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή επιχείρηση.
36. Στους κωδικούς 867-868, συμπληρώνεται ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε για μεταβίβαση τίτλων στο εξωτερικό, σε χώρα που είχε δικαίωμα φορολόγησης.
37. Στους κωδικούς 871-872, συμπληρώνεται η ζημιά από την πώληση τίτλων, η οποία δύναται να μεταφέρεται για 5 έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία.
Πίνακας 6 (Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία)
38. Στους κωδικούς 657-658 και 659-660 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευση τους.
39. Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους.
40. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωσης του προκαταβλητέου φόρου (λόγω διακοπής ή έναρξης λειτουργίας εντός του 2014) δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση των κωδικών 655-656 με το ποσό της μείωσης αυτής. Οι κωδικοί 655-656 θα επιτρέπεται να συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης.
ΠΗΓΗ: real.gr - money-money.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου