Bloomberg: Από τη σωτηρία στην καταστροφή – Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα;
Σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα καθώς τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές είναι πλέον ασφυκτικά και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη χώρα, παρουσιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα τοBloomberg με τίτλο: «Από τη σωτηρία στην καταστροφή – Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα».
Αφού υπενθυμίζει τις δανειακές υποχρεώσεις του μήνα για την Ελλάδα και συγκεκριμένα αυτήν προς το ΔΝΤ ύψους 1,53 δις. ευρώ και εκείνες προς την ΕΚΤγια τον Ιούλιο και Αύγουστο συνολικού ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ το ευρωπαϊκό σκέλος της τρέχουσας δανειακής σύμβασης λήγει στις 30 Ιουνίου, σημειώνει το εξής:
«Αν περιμένετε μια ξεκάθαρη διάλυση της σχέσης της χώρας με την Νομισματική Ένωση , μπορεί να περιμένετε για πολύ καιρό».
Και αυτό, γιατί όπως εξηγεί, «η υιοθέτηση του ευρώ υποτίθεται πάντα ότι ήταν εισιτήριο χωρίς επιστροφή οπότε δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο ή πολιτικός χάρτης για μια έξοδο».
Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, προσθέτει, «κυμαίνονται από το να παραμείνει στο ευρώ μέχρι ένα καταστροφικό διαζύγιο».
Ημίμετρα, συμπληρώνει, υπάρχουν επίσης στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα η κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων, με νέα βοήθεια για την αποπληρωμή των χρεών σε ξένο νόμισμα.
Εξίσου ασαφές, σημειώνει το άρθρο των Nikos Chrysoloras και James Hertling στο Bloomberg, είναι το ποιος θα μπορούσε –και πώς- να πει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια οικονομική μετά θάνατον ζωή.
Ως πιθανοί αγγελιοφόροι ενός τέτοιου μηνύματος παρουσιάζονται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τα πιθανά σενάρια για την περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο, είναι τα εξής:
Σενάριο 1: Αποφυγή Grexit
Ο Τσίπρας συνθηκολογεί με τις απαιτήσεις των δανειστών. Αντιμέτωπος με την επιλογή ή απομάκρυνση από την Ευρωζώνη ή μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για νέα δάνεια, ο Τσίπρας παίρνει τα μετρητά κα η ΕΚΤ συνεχίζει την υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης σύμφωνα με αυτό το σενάριο σχηματίζεται νέος κυβερνητικός συνασπισμός με την υποστήριξη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και της μετριοπαθούς πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς προκηρύσσονται εκλογές.
Έτσι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη διασφαλίζεται τελικά καθώς χρησιμοποιούνται νέα δάνεια για την αποπληρωμή της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η χώρα παίρνει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων και αυτό βοηθά στο να κατευνάσει τη λαϊκή αντίδραση σε νέα φορολογικά μέτρα. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, οι περικοπές θα καταστείλουν την οικονομική απόδοση και θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας από τη μακροχρόνια ύφεση.
Σενάριο 2: Hotel California
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη χρησιμοποιώντας ένα στίχο από το γνωστό τραγούδι Hotel California, «You can check out any time you like, but you can never leave», δηλαδή «μπορείς να κάνεις check out όποια στιγμή θες αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις».
Ο Τσίπρας μπορεί να αποτύχει να φέρει ένα αποδεκτό συμβιβασμό με τη γερμανική κυβέρνηση, με την κομμουνιστική πτέρυγα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τα ενδιάμεσα ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο με κάποιο τρόπο καταφέρνει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Τα δάνεια διάσωσης – η μόνη πηγή χρηματοδότησης – παραμένουν σε τέλμα.
Με τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να μην είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν, ο ELA είναι η σανίδα σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό απαιτεί την επιβολή ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων μετά από μια τραπεζική αργία.
Σενάριο 3: «Κωλοτούμπα»
Τα capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) επιβάλλονται στις εκροές καταθέσεων και μεταφορές χρημάτων.
Οι δραματικές συνέπειες αναγκάζουν τον Τσίπρα να συμβιβαστεί.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες – περίπου τα 2/3 του πληθυσμού – θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη «με κάθε κόστος».
Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο ο Τσίπρας σχηματίζει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με βουλευτές από φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Ένα δημοψήφισμα ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές και έχουν επιβληθεί capital controls του δίνει εντολή για νέα πορεία.
Μια κυβέρνηση ενότητας σχηματίζεται και η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη.
Σενάριο 4: Checking Out
Με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και αυξάνεται η λαϊκή οργή, με την Γερμανία να θεωρείται ο κύριος ανταγωνιστής της χώρας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στροφή υπέρ του διαζυγίου με την Ευρωζώνη.
Τα capital controls δίνουν στην κυβέρνηση το χώρο και τον χρόνο είτε να τυπώσει νέο νόμισμα είτε να εκδώσει IOU για εσωτερικές πληρωμές.
Το νέο scrip βυθίζεται γρήγορα αντικατοπτρίζοντας τις βαθιές αδυναμίες μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008.
Πηγή enikonomia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου