Financial Times: Βόμβα του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
"Βόμβα" από το ΔΝΤ, που αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέουςκαι συμφωνία για μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και οι κακές επιδόσεις της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποκλείουν την Ελλάδα από ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ, εγείροντας νέα ερωτήματα για το αν το Ταμείο θα συμμετέχει στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ.
Γράφει ο Peter Spiegel αναλυτικά:
Το παραπάνω συμπέρασμα, που παρουσιάστηκε από στελέχη του ΔΝΤ σε μια δίωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη, σημαίνει ότι ενώ τα κλιμάκια του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει τους επόμενους μήνες – ενδεχομένως ούτε τον επόμενο χρόνο- αν θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα.
Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα ήταν αδύνατο να λάβει την έγκριση της Bundestag το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με μια τετρασέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» περίληψη από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τετάρτης που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ θα «συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλιστεί ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης «συνάδει με αυτό που το Ταμείο έχει στο μυαλό του»
Αλλά «δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σε αυτό το στάδιο». Το Ταμείο θα αποφασίσει το κατά πόσον θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε ένα «δεύτερο στάδιο», αφού η Ελλάδα έχει "συμφώνησει σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων» και, κυρίως, αφού οι ευρωπαίοι «συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους».
Σύμφωνα με την περίληψη, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, δήλωσε ότι το Βερολίνο "θα προτιμούσε το Ταμείο. . . να κινηθεί παράλληλα» με τις συνομιλίες για το πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης.
Αλλά η Ελλάδα έχει γίνει μια εστία διαμάχης στους κόλπους του Ταμείου και μεταξύ των μετόχων του. Άνθρωποι που έχουν μιλήσει με ανώτερους αξιωματούχους του ΔΝΤ, λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιους που θεωρούν ότι διακινδυνεύεται η φήμη του Ταμείου και ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς σημαντικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου, διάφορες μη ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του διοικητικού συμβουλίου - μεταξύ αυτών μέλη από την Ασία, η Βραζιλία και ο Καναδάς - προειδοποίησαν για την ανάγκη να «προστατευθεί η φήμη του Ταμείου», και το έγγραφο αναφέρει ότι η Λαγκάρντ αναγνώρισε τις ανησυχίες τους.
«[Η κα Λαγκάρντ] τόνισε ότι η εμπλοκή του Ταμείου θα πρέπει να είναι προσεκτική σε ότι αφορά τη φήμη του» γράφει στην περίληψη των συμπερασμάτων. Σύμφωνα με την περίληψη, το προσωπικό του ΔΝΤ κατέληξε ότι η Ελλάδα δεν πληροί πλέον δύο από τα τέσσερα κριτήρια που το ΔΝΤ θέτει για να του επιτρέπεται να παρέχει πακέτο διάσωσης μεγαλύτερο από το κανονικό.
Σύμφωνα με τα κριτήρια, η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει το «θεσμική και πολιτική ικανότητα» να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και ότι «υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το δημόσιο χρέος του μέλους να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα» .
Το προσωπικό του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι κανένα κριτήριο δεν έχει εκπληρωθεί - και δεν θα γνωρίζει αν η Αθήνα θα ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια αναφοράς μέχρι το φθινόπωρο.
«Η Ελλάδα θέλει να αποφασίσει σχετικά με ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα του χρέους μετά την πρώτη αναθεώρηση, επειδή επιθυμούν πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» σημειώνεται στην περίληψη. «Οι διαφορές μεταξύ των σκέψεων του ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα του χρέους και των όσων συζητούν οι Ευρωπαίοι επί του παρόντος είναι πολύ μεγάλες»¨
«Στα πρώτα στάδια της ελληνικής κρίσης, το ΔΝΤ ήρε το κριτήριο για το χρέος, λόγω των κανόνων που επιτρέπουν να παραχωρηθεί ένα πακέτο διάσωσης , αν υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος της διεθνούς συστημικής διάχυσης». Αλλά το προσωπικό του ΔΝΤ είπε στο διοικητικό συμβούλιο ότι ο κίνδυνος αυτός δεν υφίστατο πλέον επειδή μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα μπορούσε πλέον να βλάψει τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, που κατέχουν σήμερα ένα πολύ μικρό μερίδιο του ελληνικού χρέους.
Πηγή enikos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου