Η διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιγκέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά.
Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιγκέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά.
Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Πηγή zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου