Αντιπαράθεση του υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αντιδράσεις στην κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΔΟΕ.
Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει ότι το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται, προσθέτοντας ότι των των υπηρεσιών αυτών θα ηγούνται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η δήλωση του κ. Βεσυρόπουλου
"Το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται.
Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:
1. Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.
2. Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.
3. Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων".
Η δήλωση της κ. Παπανάτσιου
«Η ΝΔ δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης, υποβαθμίζοντας ελεγκτικές υπηρεσίες "'πρώτης γραμμής"» για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, τονίζει σε δήλωσή της, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με την κατάργηση και συγχώνευση δομών του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως σημειώνει, «με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που συγχωνεύει και καταργεί νευραλγικές δομές του υπουργείου Οικονομικών η ΝΔ υλοποιεί τις δεσμεύσεις της! Με το ΠΔ 84/2019 λοιπόν, ενημερωθήκαμε για την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ, την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και της νεοσυσταθείσας, αυτοτελούς Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Οι προαναφερόμενες υπηρεσίες μεταφέρονται ενιαία στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας».
Η κ. Παπανάτσιου αναφέρει ότι «το ΣΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία "πρώτης γραμμής"', την οποία φρόντισε η ΝΔ να δυσφημίσει κατά την προεκλογική περίοδο», ενώ «τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της υπηρεσίας, σχετικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος ήταν εντυπωσιακά μέσω και διεθνών συνεργασιών, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ' επέκταση των πολιτών».
«Αντίστοιχα», αναφέρει, «η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με νόμο, το 2018, είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, με στόχο αφενός την πιο άμεση εξέταση υποθέσεων και αφετέρου τη συγκέντρωση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής σε μία υπηρεσία κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος».
«Στην ίδια γενική γραμματεία", προσθέτει, "υπάγονται και οι διευθύνσεις της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, υποβαθμίζοντας και δυσχεραίνοντας το ρόλο των κτηματικών υπηρεσιών της στην προστασία της δημόσιας περιουσίας, αλλά και του αιγιαλού».
Καταλήγοντας τονίζει ότι «η ΝΔ δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης, υποβαθμίζοντας ελεγκτικές υπηρεσίες "'πρώτης γραμμής"», προσθέτοντας ότι «η συγκέντρωση όλων αυτών των υπηρεσιών αιχμής με αντικείμενο την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος μαζί με τη δημόσια περιουσία υποβαθμίζει τον αυτοτελή επιχειρησιακό ρόλο και των τριών ελεγκτικών σωμάτων, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο προσθήκης γραφειοκρατικών ζητημάτων στις εν λόγω υπηρεσίες, που θα αποβαίνουν εις βάρος της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας τους».
Επισημαίνει τέλος, ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προάσπιση και διευκόλυνση του έργου των υπηρεσιών, καθώς και της αυτοτέλειάς τους, με κάθε τρόπο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου