Τι προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για την επικίνδυνη οδήγηση...
Τις συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα, γνώρισε οδηγός στο Βόλο όταν συνελήφθη από Λιμενικούς γιατί δεν είχε περάσει το αυτοκίνητό του από ΚΤΕΟ.
Σύμφωνα με το e-thessalia.gr και το ρεπορτάζ του Γιώργου Στεργίου, ο οδηγός αιφνιδιάσθηκε όταν έμαθε ότι θα οδηγηθεί στο Κρατητήριο του Λιμενικού, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εντολή Εισαγγελέα μέχρι τη σύνταξη της σχετικής δικογραφίας και τον ορισμό δικάσιμου.
Πλέον το να ξεχάσει κάποιος να περάσει το όχημα του από τεχνικό έλεγχο θεωρείται πλημμέλημα και μπορεί να δικαστεί από μονομελές πλημμελειοδικείο, κινδυνεύοντας με φυλάκιση από έξι μήνες μέχρι και τρία χρόνια σε περίπτωση καταδίκης, εφόσον από την πράξη προκύπτει κίνδυνος για ξένα πράγματα.
Επίσης αν ο κίνδυνος αυτός αφορά τον άνθρωπο η υπόθεση εισάγεται στο ακροατήριο του τριμελούς πλημμελειοδικείου και η ποινή που προβλέπεται, κυμαίνεται από το ένα έτος και φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια.
Μέχρι πρότινος για παραβάσεις περί ασφάλειας συγκοινωνιών, που δεν αναφέρονταν σε καταστάσεις μέθης, προβλεπόταν μόνο διοικητικό πρόστιμο χωρίς ο παραβάτης να κινδυνεύει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Κώδικα, που αναμένεται να οδηγήσει πολλούς στις δικαστικές αίθουσες αυξάνοντας τον φόρτο των υποθέσεων και την ταλαιπωρία πολιτών που το μόνο τους αδίκημα είναι ότι λησμόνησαν πότε πρέπει να περάσουν ΚΤΕΟ...
Γι' αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται η εισαγγελική Αρχή να κρίνει ότι πρέπει να τεθούν στο αρχείο τέτοιες δικογραφίες, ερμηνεύοντας τον νόμο προς μια κατεύθυνση που θα είναι επιεικέστερη για τέτοιου είδους παραπτώματα.
Από την άλλη πλευρά ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί για αυτούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές, καθώς παραπέμπονται άμεσα με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε σημαντικά δυσκολότερη θέση βρίσκονται αυτοί που τραυμάτισαν άνθρωπο.
Υπενθυμίζεται πως με τον παλιό κώδικα αυτός που χτυπούσε όντας μεθυσμένος άλλο όχημα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές έπρεπε να αποζημιώσει τον κάτοχο του, γλιτώνοντας παράλληλα με λίγους μήνες καταδίκης με αναστολή.
Τι ορίζει ο νόμος
Σύμφωνα με το άρθρο 290Α θεωρείται επικίνδυνη οδήγηση όταν κάποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: Οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις: Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.
Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α' ή β' η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β' η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου