Ο Θέμης Χειμάρας, Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την επιχειρηματικότητα και τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, από τη «σκοπιά» ενός ελεύθερου επαγγελματία που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές.
Μιλήστε μας για την απόφαση σας να θέσετε υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα. Ποιοι οι στόχοι σας, τι είναι αυτό που θέλετε να προσφέρετε, τι «καινούργιο», αν θέλετε, κομίζετε;
Η ενασχόλησή μου με την πολιτική προέρχεται από πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Ως άνθρωπος που ζω, εργάζομαι και μεγαλώνω τα παιδιά μου στη Φθιώτιδα, βλέπω κάθε μέρα τα καλά και τα άσχημα αυτού του τόπου. Γι' αυτό και η ευθύνη που νιώθω απέναντι στον τόπο μου, την Φθιώτιδα, είναι ο βασικότερος λόγος να ασχοληθώ με τα κοινά.
Γι' αυτό είμαι εδώ σήμερα. Για να έχω μερίδιο στην ευθύνη. Για το λόγο αυτό, βγήκα μπροστά το 2014 και ζήτησα την ψήφο των συμπατριωτών μου για τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου. Αυτήν και μεγαλύτερη ευθύνη δεσμεύομαι να αναλάβω και τώρα, ως υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Ποιο είναι, τελικά, το διακύβευμα των πρόωρων εθνικών εκλογών του Ιουλίου; Ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα, τι «κρίνεται» από αυτήν την εκλογική διαδικασία;
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στις εκλογές που έρχονται, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Έχουν ανάγκη από αποτελέσματα και εκεί βρίσκεται το κρίσιμο ερώτημα, λίγο πριν την κάλπη.
Το διακύβευμα των εκλογών του Ιουλίου, είναι κυρίαρχα αναπτυξιακό. Είναι η ώρα της ευθύνης και του ρεαλισμού απέναντι σε αποτυχημένες ιδεοληψίες, η στιγμή της απελευθέρωσης της Πατρίδας μας από τον ακραίο κρατισμό, την υπέρογκη φορολογία, την ανασφάλεια και τον φόβο.
Οι συμπολίτες μας στρέφονται σε εμάς, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλουν πέτσινες υποσχέσεις και ευχολόγια. Απαιτούν προτεραιότητα σε λύσεις εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Θέλουν να βγει οριστικά η Ελλάδα από την κρίση και να προχωρήσει μπροστά. Μέσα από την απελευθέρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, την αποτελεσματική προστασία όσων έχουν ανάγκη, τη βελτίωση της ζωής όλων μας, με ένα κράτος αρωγό. Μόνον έτσι θα πάει ο καθένας μας ξεχωριστά και η κοινωνία συλλογικά στην επόμενη μέρα που όλοι ονειρευόμαστε.
Μεταξύ άλλων, έχετε διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πώς, κατά την γνώμη σας, μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω ο τομέας της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;
Η χώρα μας, έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ώστε να αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση και την ύφεση, ένα μοντέλο με επίκεντρο την καινοτομία. Είναι η καινοτομική επιχειρηματικότητα αυτή που μπορεί να συμβάλλει αναπτυξιακά, να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλές και καλές δουλειές. Για να γίνει αυτό πρέπει να στηριχθεί μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και κινήτρων.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδιάσει και προτείνει μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε να βοηθηθούν οι καινοτόμοι επιχειρηματίες να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Με μέτρα όπως η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, η καθιέρωση ειδικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου. Αλλά και παρεμβάσεις που να βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Για να μπορέσουν επιτέλους οι επιχειρηματίες να επανέλθουν στην κανονικότητα της αγοράς.
Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρείν; Πόσο σημαντική είναι η προσφορά του στην ελληνική οικονομία; Μπορεί, για παράδειγμα, η νεοφυής επιχειρηματικότητα να αποτελέσει «διέξοδο»από την οικονομική κρίση;
Είμαι ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας, ένας πολύ μικρός επιχειρηματίας της Λαμίας, που δεν γνωρίζει από τα βιβλία και τις περιγραφές τρίτων τι σημαίνει η έκδοση επιταγής σε προμηθευτή, η πληρωμή των εργαζομένων στην ώρα τους, ο υπερβολικός ΕΦΚΑ και η υπέρμετρη φορολόγηση. Αυτά είναι η καθημερινότητά μου. Γι' αυτό και πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, ότι μπορεί να αποτελέσει πραγματική διέξοδο για την απασχόληση των νέων. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται προσεκτικά βήματα. Με πράξεις όπως η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και η παροχή επενδυτικών κινήτρων. Με δομές στήριξης της βιώσιμης νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά κι ένα σύγχρονο-ευέλικτο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων, που να αφορούν εφαρμοσμένη έρευνα και εμπορευματικοποίηση νέων ιδεών.
Με ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως η φορολογική έκπτωση στο κεφάλαιο που επενδύεται ή την θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις, στα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ. Για να μπορέσουν επιτέλους οι νέες επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν νέες δουλειές να προσφέρουν στον τόπο μας.
Θα ήθελα να μείνουμε λίγο στον τομέα της εξωστρέφειας. Βάσει και της εμπειρίας σας, ποια είναι σήμερα η εικόνα που υπάρχει γύρω από τις εξαγωγές προϊόντων; Πόσο ανταγωνιστικά είναι αυτά στο εξωτερικό, τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να συμβεί;
Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα από τα πιο κρίσιμα συστατικά επιτυχίας του επιχειρείν, την εξωστρέφεια. Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, δώσαμε μάχη προκειμένου τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στη συνείδηση των καταναλωτών, αλλά και στα ράφια της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς.
Αν κάτι έγινε φανερό μέσα από αυτό τον αγώνα είναι ότι τα προϊόντα της Περιφέρειας μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού μόνο μέσα από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο παραγωγής και εμπορίας. Το σχέδιο αυτό πρέπει να εστιάζει στην κατάρτιση των παραγωγών και στην προώθηση της παραγωγής προϊόντων ποιότητας, με την αντίστοιχη εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης και παρακολούθησης της ορθής διαχείρισης.
Διαμορφώσαμε το κατάλληλο περιβάλλον για την προβολή και διάδοση των προϊόντων μας σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές σε ετήσια βάση με στόχους ρεαλιστικούς και μετρήσιμους. Και, πιστέψτε με, αυτή η πολιτική απέδωσε. Οι 30 παραγωγοί που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους το 2015 σε διεθνείς εκθέσεις, έγιναν σήμερα 600 και συνεχώς αυξάνονται.
Προβάλλαμε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός και η γαστρονομική ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας. Δημιουργήσαμε δίκτυα συνεργασίας με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση των τοπικών φορέων που διαχειρίζονται θέματα αγροτικής ανάπτυξης με σκοπό την ενιαία οργάνωση της ανάπτυξης.
Χρειάζεται να πάμε πέρα κι έξω από τα συνηθισμένα όρια, καταφέρνοντας να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια.
Βάζετε υποψηφιότητα στην Φθιώτιδα. Ποια είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή; Ποια τα βασικά προβλήματα, όσον αφορά και στο θέμα της ανεργίας, και ποιες οι δικές σας προτάσεις;
Η Φθιώτιδα, ο τόπος μου, εκεί που γεννήθηκα, ζω κι εργάζομαι, είναι ένας τόπος ιστορικός, ευλογημένος που όμως στερείται τα αυτονόητα. Στερείται ευκαιριών, επενδύσεων, δουλειών για τους νέους, έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο, μια νέα προοπτική για να περάσει σε μια άλλη εποχή. Με την ανεργία στο 19% και ειδικά για τους νέους να ξεπερνά το 55%, με κλειστά καταστήματα και βιομηχανίες που υπολειτουργούν, χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε δράσεις άμεσα εφαρμόσιμες.
Πιστέψτε με, ο κόσμος έχει κουραστεί από ανέξοδες υποσχέσεις και ευχολόγια. Απαιτεί πράξεις και λύσεις στα προβλήματά του, χρειάζεται μια καινούρια αρχή με ένα σχέδιο ρεαλιστικό που να μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, έχει την απάντηση κι ο Θέμης προτείνει:
- την ανάδειξη της Φθιώτιδας σε απόλυτο προορισμό Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, μέσα από την ουσιαστική αξιοποίηση του πλούτου της, σε Ιαματικές Πηγές,
- την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης υποδομών όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που μπορεί να υπηρετήσει, με πολλούς τρόπους, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο Νομό μας,
- τη δημιουργία ενός ισχυρού και αυτόνομου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας που θα συνδράμει ως επιστημονικός πυλώνας την αναπτυξιακή προσπάθεια της Φθιώτιδας,
- νέες επενδύσεις, με βιώσιμες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες και σε καλές συνθήκες εργασίας, ώστε να αλλάξει η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του τόπου,
- την ολοκλήρωση υποδομών, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Φθιώτιδας.
Για να δουν όλοι οι συμπατριώτες μου επιτέλους να αξιοποιούνται όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα της Φθιώτιδας, όπως μας αξίζει. Να πραγματοποιούνται έργα ουσιαστικά που θα κάνουν τη Φθιώτιδα ισχυρή.
Κλείνω με μια δική σας αναφορά: «Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας κι όχι επαγγελματίας πολιτικός». Θα λέγατε πως αποτελούν πρόβλημα, για την κεντρική πολιτική σκηνή, οι «επαγγελματίες πολιτικοί»;
Δεν είμαι ούτε σκοπεύω να γίνω επαγγελματίας υποψήφιος.
Αύριο το πρωί θα είμαι στην επιχείρησή μου και θα δημιουργώ εκτυπώσεις και μετά θα βγω προεκλογική εκστρατεία. Δεν θα αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, το θεωρώ μεγάλη χαρά. Αν χρειαζόταν να τον αλλάξω, τότε σίγουρα θα αποχωρούσα από την πολιτική.
Μόνο όταν ο πολιτικός παραμένει κομμάτι της κοινωνίας, αυτής που του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο τιμής για να την υπηρετήσει, μπορεί να είναι χρήσιμος στους συμπολίτες του.
Γι' αυτό και υποστηρίζω με θέρμη τον περιορισμό των θητειών στα αξιώματα, γιατί είμαι σίγουρος πως η Δημοκρατία μας θα είναι ενισχυμένη όταν αξιοποιήσει τη διάθεση και την ορμή των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσφέρουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου